لیست اختراعات وحيده ايل بيگي
طيف سنجي تحرك يوني از حساس ترين تكنيك هاي تجزيه اي دستگاهي است كه به عنوان يك وسيله براي آناليز كمي و كيفي مواد شيميايي از جمله مواد مخدر و مواد منفجره بكار مي رود. براي ثبت طيف يك ماده با اين دستگاه، ابتدا بايد نمونه بصورت گازي وارد دستگاه شود. براي ورود نمونه به دستگاه طيف سنج تحرك يوني روش هاي مختلفي وجود دارد. با طراحي كه در اين اختراع بيان شده، نمونه با تاخير زماني وارد دستگاه مي شود. تاخير باعث مي شود نمونه فرصت تبخير داشته باشد و پس از تبخير كامل، با غلظت حداكثر وارد دستگاه شود. بدين ترتيب سيگنال قوي تر و نتايج تكرار پذير تري بدست مي آيد.
در اين اختراع شناسايي مواد منفجره به روش طيف سنج تحرك يوني (IMS) با منبع تخليه كرونا در پلاريته مثبت ارائه شده است. اين كار از طريق پيروليز مواد مورد نظر در دماي بالا (حدود 200 درجه سانتي گراد) و توليد NO و NO2 امكان پذير شد. گاز NO آزاد شده در سل دستگاه IMS به يون مثبت تبديل شده و براحتي قابل شناسايي مي باشد.
دستگاه طيف سنج تحرك يوني يا Ion Mobilitt Spectrometry(IMS) به عنوان يك تكنيك ارزان و قدرتمند براي تعيين بسياري از تركيبات مانند: گازهاي شيميايي جنگي، داروهاي روان گردان، مواد منفجره و بي هوش كننده ها به كار مي رود. اين دستگاه به عنوان يك آناليزور چه در صنعت و ه در كارهاي آزمايشگاهي برتري هاي منحصر به فردي نسبت به ساير تكنيك هاي تجزيه اي از جنبه هاي اندازه، وزن و مصرف انرژي دارد. IMS يك تكنيك نسبتا ارزان و ساده بوده نسبت به بسياري از مواد در سطح نانو گرم حساس است. براي افزايش كارايي IMS، در آناليز مخلوط ها معمولا اين تكنيك بادستگاه هاي ديگر مثل GC يا Mass Spectrometer جفت مي شود. gC نقش پيش جدا كننده اي براي IMS را دارد به طوري كه اجزارئ يك مخلوط ابتدا در GC از هم جدا شده و سپس براي شناسايي به ترتيب وارد IMS مي شوند. در اين اختراع براي اولين بار تكنيك كروماتوگرافي لايه نازك يا Thin Layer Chromatography (TLC) با يك دستگاه طيف سنج تحرك يوني كوپل شده است. تكنيك كروماتوگرافي لايه نازك (TLC ) غالبا در جداسازي و شناسايي مخلوط هاي مواد شيميايي به كار مي رود. استفاده از كروماتوگرافي در بسياري از زمينه ها، از جداسازي آلاينده هاي محيطي گرفته تا شناسايي گياهان دارويي و داروسازي كاربرد گسترده اي دارد. به علاوه استفاده از اين تكنيك در اكثر آزمايشگاه هاي شيمي و بيوشيمي امري كاملا متداول است. روش معمول براي مشاهده اجزاي جدا شده روي TLCاستفاده از نور UV است. نور UV تنها وجود يك جزء جدا شده را نشان مي دهد اما اطلاعاتي در خصص ماهيت آن تركيب نمي دهد. از طرفي ممكن است همه اجزاء با نور UV مشاهده نشوند. كوپل دو تكنيك TLC و IMS نقاط ضعف هر دو تكنيك را برطرف مي كند. از يك طرف اجزاء در TLC از هم جدا شده و از طرف ديگر اجزاء جدا شده با IMS شناسايي مي شوند. با استفاده از سيستم معرفي شده در اين ا ختراع، آناليز نمونه هاي ناخالص به صورت Online با مشاهده طيف تحرك يوني آنها امكان پذير است. دستگاه طيف سنج تحرك يوني مشابه دستگاه زمان پرواز است اما نياز به پمپ خلاء ندارد. بنابراين مي توان با بكار بردن يك IMS كوچك، تكنيك TLC-IMS را به صورت پرتابل استفاده كرد.
موارد یافت شده: 3